big image of the liassimo wine label from hatzidakis winery in santorini

Λιάσιμο, Σαντορίνη, Οίνος ερυθρός φυσικώς γλυκύς. 100% Μανδηλαριά

Αµπελώνες: Πύργου, Μεγαλοχωρίου ,Ακρωτηρίου και Εμπορείου.

Οινοποίηση: Υπερώριµα σταφύλια λιάζονται  για 12 µε 15 µέρες. Μετά την πίεση το γλεύκος ζυµώνεται µε γηγενείς ζύµες για 2-3 µήνες σε ανοξείδωτες δεξαµενές υπό ελεγχόµενη θερµοκρασία 20 – 22°C.

Ωρίµανση: Σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το τελικό προϊόν προκύπτει από την επιλογή των καλύτερων βαρελιών, εσοδειών 2002 έως 2021 με τη μέθοδο κλασματικής ανάμειξης (τύπου solera).

Εµφιάλωση: Αφιλτράριστο.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Βαθύ κόκκινο χρώμα με έντονες καφέ ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, μαρμελάδας και αρώματα σύκου. Ευχάριστο στο στόμα με πλούσια υφή, υψηλή οξύτητα και μακριά επίγευση.

Πρόταση σερβιρίσµατος: Ως επιδόρπιος οίνος ή συνδυασµένο µε µαύρη σοκολάτα, αποξηραµένα φρούτα, τάρτες φρούτων και ώριµα έντονα τυριά.

Προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος: στους 12-14°C.

Επιδέχεται παλαίωση για περισσότερο από 20 χρόνια.

Η ιστορία πίσω από το Κρασί Λιάσιμο:

Το “Liassimo” είναι μία “νέα πνοή” που δώσαμε στον οίνο φυσικώς γλυκύ από λιαστή Μανδηλαριά. Βγαίνοντας το 2023 από έναν ιδιαίτερα δύσκολο τρύγο με παραγωγή 1/3 σταφυλιών συγκριτικά με την εσοδεία του 2022, αδράξαμε την ευκαιρία υλοποίησης της επόμενης ιδέας, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε σταγόνα κρασιού που έχουμε στην κάβα του Οινοποιείου μας. Θεωρήσαμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσουμε στο οινικό κοινό ένα από τα κρασιά μας το οποίο “περίμενε" υπομονετικά παλαιώνοντας στα βαρέλια.

Η οινολογική ομάδα παρουσίασε μία πρόταση στην οικογένεια Χατζηδάκη, την οποία άρχισαν να υλοποιούν από την επόμενη κιόλας ημέρα. Οι οινολόγοι μας ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν δείγματα από επιλεγμένα βαρέλια λιαστής Μανδηλαριάς, συμπεριλαμβάνοντας εσοδείες από το 2002 έως το 2021 και πραγματοποιώντας κλασματικές αναμείξεις (τύπου solera). Δοκιμάζοντας τις διάφορες πιθανές αναμείξεις, κατέληξαν σε μία συγκεκριμένη, η οποία βρίσκεται σε κάθε φιάλη "Liassimo" που φτάνει στα χέρια σας. 

Η ετικέτα έχει σχεδιαστεί από την Αριάδνη Χατζηδάκη το 2024.

Τα Κρασιά μας