Ιστορικό

Οινοποιείο ΧατζηδάκηΤο 1996 ο Χαρίδημος Χατζηδάκης πραγματοποίησε την αναμπέλωση ενός μικρού εγκαταλειμμένου από το 1956, λόγω του μεγάλου σεισμού της Σαντορίνης, αμπελώνα. Ο αμπελώνας αυτός του μισού εκταρίου, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, καλλιεργήθηκε βιολογικά με τη γηγενή ποικιλία της Σαντορίνης Αηδάνι.

Ένα υπάρχον μικρό υπόσκαφο κτίσμα, μια παραδοσιακή «σπηλιά» της Σαντορίνης, μεταμορφώνεται το καλοκαίρι του 1997 σε οινοποιείο ή Κάναβα όπως ονομάζονται τα οινοποιεία στη Σαντορίνη. Οι πρώτες φιάλες κρασιού του οινοποιείου θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο του 1999, με τη «Σαντορίνη» εσοδείας 1998 και το ερυθρό «Μαυροτράγανο» εσοδείας 1997.

Αυτή ήταν και η αρχή για το οινοποιείο Χατζηδάκη.

Σήμερα

Οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες του οινοποιείου μας βρίσκονται εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» και ειδικότερα στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι.

Καλλιεργούμε συνολικά 10 εκτάρια αμπελιών, σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μέτρα, με κυρίως νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό και με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και την ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο. Σε όλους τους αμπελώνες μας εφαρμόζουμε το σύστημα της βιολογικής καλλιέργειας.

Ως οινοποιείο συμπληρώνουμε την παραγωγή μας κατά κύριο λόγο από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών για την παραγωγή κυρίως λευκών ξηρών κρασιών, ενός ερυθρού ξηρού, του γλυκού παραδοσιακού σαντορινιού κρασιού Vinsanto, από λιαστά λευκά σταφύλια και του γλυκού ερυθρού κρασιού Βουδόματο, από λιαστά σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας.

Λειτουργώντας δε, με βάση τη συμβολαιακή γεωργία έχουμε ήδη συνάψει συμφωνίες με αμπελουργούς οι οποίοι είναι και αυτοί ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας και παράγουμε έως τώρα, δύο βιολογικούς οίνους από τις ποικιλίες Αηδάνι (100% Αηδάνι - ΠΓΕ Κυκλάδες) και Ασύρτικο (100% Ασύρτικο - ΠΟΠ Σαντορίνη).

Οίνοι και Σαντορινιός Αμπελώνας

Η ιδιαιτερότητα του Σαντορινιού αμπελώνα συνδέεται κυρίως με τις αυτόχθονες ποικιλίες, το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού το οποίο χαρακτηρίζεται από το ηφαιστιογενές πορώδες έδαφος, τους δυνατούς ανέμους, τις λιγοστές βροχοπτώσεις, το θερμό και ξηρό καλοκαίρι αλλά και το πολύ σημαντικό γεγονός ότι στη Σαντορίνη ο αμπελώνας δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα.

Τα προφυλλοξηρικά κλήματα πάνω στη θηραϊκή γη διαμορφώνονται σε σχήμα κουλούρας ή χαμηλού κυπέλου για προστασία από τον άνεμο και ποτίζονται από την καλοκαιρινή υγρασία που συγκρατείται κατά τη διάρκεια της νύχτας από το ηφαιστειογενές έδαφος. Η χαμηλή δε απόδοση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 3 τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο (ή 20 hl/ha) προσδίδει στους παραγόμενους οίνους αρωματική φινέτσα, ορυκτώδη γεύση, πλούσιο όγκο καθώς και ικανότητα για μεγάλη παλαίωση στο χρόνο κατά την οποία αποκτούν πολύπλοκο και έντονο χαρακτήρα. Έτσι τα σαντορινιά κρασιά προτείνονται ως οίνοι υψηλής γαστρονομικής αξίας.

Λίγα λόγια για τον οινοποιό Χαρίδημο Χατζηδάκη

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Αθήνα στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και εργάστηκε ως Οινολόγος στην Κρήτη και στη Σαντορίνη. Εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πειραματίζεται στην παραγωγή φυσικών κρασιών. Στόχος του είναι να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης και να αναδείξει την μοναδική πολυπλοκότητα του σαντορινιού αμπελώνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση οινοποιείου: Πύργος Καλλίστης 84701 Σαντορίνη, Ελλάδα
Τηλέφωνα: 2286032466, 2286032552, Φαξ: 2286028395
url: www.hatzidakiswines.gr, e-mail: hatzidakis@hatzidakiswines.gr