Ιστορικό

Το Οινοποείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997
Ιδρυτές: Χαρίδημος Χατζηδάκης & Κωνσταντίνα Χρυσού.

Το 1996 η Κωνσταντίνα έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν παραμελημένος, γιατί οι γονείς της, Γεώργιος & Αικατερίνη Χρυσού, είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956, και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ένα μεγάλο μέρος Σαντορινιών εκείνης της εποχής. Έτσι από τότε έως το 1996 κανείς δεν καλλιεργούσε τον συγκεκριμένο αμπελώνα. Ο Χαρίδημος αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει αναμπέλωση, όπως κι έγινε. Φυτεύτηκε με την ποικιλία Αηδάνι και είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία. Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό, μεράκι και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα!

Το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες του νεοσύστατου Οινοποιείου και συγκεκριμένα η "Σαντορίνη" εσοδείας 1997 από την λευκή ποικιλία Ασύρτικο και το "Μαυροτράγανο" 1997 από την ομώνυμη γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης.

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 100 στρέμματα και στα περισσότερα από αυτά εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια.

Σήμερα

Οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες του οινοποιείου μας βρίσκονται εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» και ειδικότερα στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι.

Καλλιεργούμε συνολικά 10 εκτάρια αμπελιών, σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μέτρα, με κυρίως νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό και με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και την ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο. Σε όλους τους αμπελώνες μας εφαρμόζουμε το σύστημα της βιολογικής καλλιέργειας.

Ως οινοποιείο συμπληρώνουμε την παραγωγή μας κατά κύριο λόγο από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών για την παραγωγή κυρίως λευκών ξηρών κρασιών, ενός ερυθρού ξηρού, του γλυκού παραδοσιακού σαντορινιού κρασιού Vinsanto, από λιαστά λευκά σταφύλια και του γλυκού ερυθρού κρασιού Βουδόματο, από λιαστά σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας.

Λειτουργώντας δε, με βάση τη συμβολαιακή γεωργία έχουμε ήδη συνάψει συμφωνίες με αμπελουργούς οι οποίοι είναι και αυτοί ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας και παράγουμε έως τώρα, δύο βιολογικούς οίνους από τις ποικιλίες Αηδάνι (100% Αηδάνι - ΠΓΕ Κυκλάδες) και Ασύρτικο (100% Ασύρτικο - ΠΟΠ Σαντορίνη).

Οίνοι και Σαντορινιός Αμπελώνας

Η ιδιαιτερότητα του Σαντορινιού αμπελώνα συνδέεται κυρίως με τις αυτόχθονες ποικιλίες, το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού το οποίο χαρακτηρίζεται από το ηφαιστιογενές πορώδες έδαφος, τους δυνατούς ανέμους, τις λιγοστές βροχοπτώσεις, το θερμό και ξηρό καλοκαίρι αλλά και το πολύ σημαντικό γεγονός ότι στη Σαντορίνη ο αμπελώνας δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα.

Τα προφυλλοξηρικά κλήματα πάνω στη θηραϊκή γη διαμορφώνονται σε σχήμα κουλούρας ή χαμηλού κυπέλου για προστασία από τον άνεμο και ποτίζονται από την καλοκαιρινή υγρασία που συγκρατείται κατά τη διάρκεια της νύχτας από το ηφαιστειογενές έδαφος. Η χαμηλή δε απόδοση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 3 τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο (ή 20 hl/ha) προσδίδει στους παραγόμενους οίνους αρωματική φινέτσα, ορυκτώδη γεύση, πλούσιο όγκο καθώς και ικανότητα για μεγάλη παλαίωση στο χρόνο κατά την οποία αποκτούν πολύπλοκο και έντονο χαρακτήρα. Έτσι τα σαντορινιά κρασιά προτείνονται ως οίνοι υψηλής γαστρονομικής αξίας.

Λίγα λόγια για τον οινοποιό Χαρίδημο Χατζηδάκη

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και ήταν ένας από τους καλύτερους φοιτητές της σχολής με πάθος για την Οινολογία και την Αμπελουργία.

Εφάρμοζε πιστά τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας, γιατί όπως έλεγε... "ένα καλό κρασί το φτιάχνει κανείς στο Οινοποιείο ένα εξαιρετικό κρασί στον Αμπελώνα". Πειραματίζονταν στην παραγωγή φυσικών κρασιών που αγαπήθηκαν από τους λάτρεις του κρασιού ανά τον κόσμο. Ο στόχος του Χαρίδημου ήταν να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, και να αναδείξει τον πλούτο και τη μοναδική πολυπλοκότητα του Σαντορινιού αμπελώνα που έχει πολλά «κρυμμένα μυστικά»!

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2017 και βύθισε στη θλίψη, τη μητέρα του, τα παιδιά του, τα αδέρφια του, την ευρύτερη οικογένειά του, τους φίλους του, αλλά και όλους εκείνους που τον γνώριζαν μέσα από τα ανεπανάληπτα κρασιά του.

Μετά θάνατον χαρακτηρίστηκε ως "ο Μάγος του κρασιού".

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση οινοποιείου: Πύργος Καλλίστης 84701 Σαντορίνη, Ελλάδα
Τηλέφωνα: 22860 32552 & 6970013556
url: www.hatzidakiswines.gr, e-mail: hatzidakis@hatzidakiswines.gr