Σαντορίνη Σκυτάλη , ΠΟΠ Σαντορίνη, Ασύρτικο 100%
Αµπελώνες: Επιλεγµένοι Αµπελώνες Πύργου και Μεγαλοχωρίου
Οινοποίηση : Ο τρύγος έγινε με το χέρι και τα σταφύλια παρέμειναν σε ψυκτικό θάλαμο για 12 ώρες πριν το πιεστήριο. Πραγματοποιήθηκε προ-ζυμωτική κρυοεκχύλιση 12 ωρών. Zύμωση υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία (17-18˚C) με γηγενείς ζύμες.
Ωρίµανση: Με τις οινολάσπες για 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Παλαίωση: Για 6 μήνες στη φιάλη.
Εµφιάλωση: Αφιλτράριστο.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά :
Ήπιο κίτρινο χρώµα µε χρυσαφί ανταύγειες. Αρώµατα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Δυναµικό και έντονο στο στόµα µε ζωηρή οξύτητα. Έντονη ορυκτότητα και μακρια επίγευση που διαρκεί.
Πρόταση σερβιρίσµατος :Μεγάλα ψάρια, κρέας όπως πουλερικά και χοιρινό κρέας, ταιριάζει επίσης και με κρεμμώδη τυριά.
Προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος: στους 12-14°C.
Επιδέχεται παλαίωση για περισσότερο από 7 χρόνια.
Λίγα λόγια για το Σκυτάλη:
Κατά τη διάρκεια του τρύγου 2016, μέρος του μούστου οδηγήθηκε σε διαφορετικές ανοξείδωτες δεξαμενές από τον αείμνηστο, καινοτόμο Οινολόγο, Χαρίδημο Χατζηδάκη με σκοπό την παραγωγή κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνη. Όταν το κρασί ήταν έτοιμο, οι εμφιαλώσεις ξεκίνησαν, αλλά μία δεξαμενή δεν πρόλαβε να εμφιαλωθεί πριν τις 11 Αυγούστου... ήταν άριστη ποιοτικά, ίσως ο Χαρίδημος Χατζηδάκης να την άφησε για κάποιο λόγο να περιμένει εκεί υπομονετικά... Μετά την απώλειά του, η βοηθός του Χαρίδημου από το 2016, παρακολουθούσε την εξέλιξη του συγκεκριμένου κρασιού. Ήταν πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία του και ταυτόχρονα ενθουσιασμένη! Τότε ήταν που μοιράστηκε τις παρατηρήσεις της με τα παιδιά του Χαρίδημου. Κι έτσι άρχισαν όλα! Μέσα σε αυτή τη δεξαμενή κρυβόταν πλέον ένας μικρός θησαυρός. Μια παρακαταθήκη που άφησε ο Πατέρας του Κρασιού στη νέα Οινολόγο, μια "Σκυτάλη" που παραδίδει ο πατέρας Χαρίδημος στα παιδιά του, Στέλλα, Αντώνη και Αριάδνη. Ένα κρασί με ιδιαίτερα ευχάριστα αρώματα που η πολυπλοκότητά του ξεδιπλώνει τις πτυχές του Ασύρτικου.
Η ετικέτα σχεδιάστηκε από τη Στέλλα Χατζηδάκη.