Σαντορίνη (Ρ)αμπελιά, ΠΟΠ Σαντορίνη, Ασύρτικο 100%

Αµπελώνες: Συγκεκριμένο αμπελοτόπι στη περιοχή Πύργου-Μεγαλοχωρίου 

Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε με το χέρι και τα σταφύλια παρέμειναν σε ψυκτικό θάλαμο 12 ώρες πριν το πιεστήριο. Πραγματοποιήθηκε προ-ζυμωτική κρυοεκχύλιση 12 ωρών. Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε με γηγενείς ζύμες και ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-19˚C.

Ωρίµανση: Το 70% του κρασιού ωρίμασε με τις φίνες οινολάσπες για 12 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ενώ το 30% σε δρύινο γαλλικό βαρέλι.

Εµφιάλωση: Αφιλτράριστο.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ήπιο κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Αρώματα λευκών λουλουδιών και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι ζωηρό, με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και λιπαρή επίγευση.

Πρόταση σερβιρίσµατος: Οστρακοειδή, λευκά κρέατα, όπως επίσης και με ώριμα λιπαρά τυριά.

Προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος: στους 12-14°C.

Επιδέχεται παλαίωση για περισσότερο από 5 χρόνια.

Λίγα λόγια για το (Ρ)αμπελιά:
Το (Ρ)αμπελιά είναι από έναν και μοναδικό αμπελώνα (single vineyard) που έχουμε εντάξει στους Βιολογικούς Αμπελώνες του Οινοποιείου Χατζηδάκη τα τελευταία 4 χρόνια.
Μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή τόσο η ποιότητα των σταφυλιών και η αντοχή τους στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της Σαντορίνης, όσο και το πόσο γευστικός και ξεχωριστός είναι ο χυμός τους. Οργανοληπτικά, συναντήσαμε έναν καρπό και μετέπειτα χυμό, ιδιαίτερο κομψό με έντονα αρώματα λευκών ανθέων καθώς και ορυκτών στοιχείων που αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα κατά την ωρίμανση του κρασιού.
Το όνομα Ραμπελιά είναι παραδοσιακό κυκλαδίτικο γυναικείο όνομα. Η μητέρα της κ. Κωνσταντίνας Χρυσού (Αικατερίνη Χρυσού) της είχε πει πως το συγκεκριμένο όνομα το έδιναν συνήθως αμπελουργοί στις κόρες του και τις φώναζαν "Μπέλα".
Η ετικέτα είναι σχεδιασμένη από την Αριάδνη Χατζηδάκη, η οποία σκέφτηκε να βάλει το 'Ρ' σε παρένθεση ώστε να τονιστεί και η λέξη "αμπελιά", όπως δηλαδή αποκαλούνται τα αμπέλια στη Σαντορίνη, αλλά και επειδή πρόκειται για ένα single vineyard κρασί. Το κρασί αυτό είναι το πρώτο που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από τη νέα ομάδα.