10.04.2018

Ένα νέο και πολύ διαφορετικό κρασί έρχεται να προστεθεί στη γκάμα κρασιών του Οινοποιείου Χατζηδάκη. Ένα κρασί ιδιαίτερο στην παρασκευή του και ταυτόχρονα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά. Είναι το Σαντορίνη Σκυτάλη εσοδείας 2016.

Κατά τη διάρκεια του τρύγου 2016, μέρος του μούστου οδηγήθηκε σε διαφορετικές ανοξείδωτες δεξαμενές από τον αείμνηστο, καινοτόμο oινολόγο Χαρίδημο Χατζηδάκη με σκοπό την παραγωγή κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνη. Όταν το κρασί ήταν έτοιμο, οι εμφιαλώσεις ξεκίνησαν, αλλά μία δεξαμενή δεν πρόλαβε να εμφιαλωθεί πριν τις 11 Αυγούστου 2017… Ήταν άριστη ποιοτικά, ίσως ο Χαρίδημος να την άφησε για κάποιο λόγο να περιμένει εκεί υπομονετικά…

Μετά την απώλειά του, η Στέλλα Παπαδημητρίου Οινολόγος-Γεωπόνος, βοηθός του Χαρίδημου από το 2016, παρακολουθούσε την εξέλιξη του συγκεκριμένου κρασιού. Ήταν απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία του και ταυτόχρονα ενθουσιασμένη! Το Σαντορίνη 2016, ενώ έμενε 12 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες, μεταμορφωνόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό κρασί. Τότε, αφού πέρασαν 12 μήνες ωρίμανσης, μοιράστηκε τις παρατηρήσεις της με τη Στέλλα Χατζηδάκη. Κι έτσι άρχισαν όλα!

Μέσα σε αυτή τη δεξαμενή κρυβόταν πλέον ένας μικρός θησαυρός. Μια παρακαταθήκη που άφησε ο “πατέρας του κρασιού” στη νέα Οινολόγο, μια “Σκυτάλη” που παραδίδει ο πατέρας Χαρίδημος στα παιδιά του Στέλλα, Αντώνη και Αριάδνη. Ένα κρασί με ιδιαίτερα ευχάριστα αρώματα που η πολυπλοκότητά του ξεδιπλώνει τις πτυχές του Ασύρτικου. Η ετικέτα είναι σκίτσο της Στέλλας Χατζηδάκη.

Το Σαντορίνη Σκυτάλη 2016 εμφιαλώθηκε σε 7.400 αριθμημένες φιάλες. Από εδώ και στο εξής, κάθε χρόνο ένα μέρος της σοδειάς θα οινοποιείται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο… γιατί ο Χαρίδημος συνεχίζει ακόμα να εμπνέει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους που αγάπησε.

Κείμενo: www.atlantea.news